Otázky a odpovědi

Vítejte na stránkách věnovaných prémiovému extra panenskému olivovému oleji Aristeon. Ten je velmi těsně spjat místem svého původu, řeckým ostrovem Zakynthos, který je i díky svým nekonečným olivovým hájům nazýván nejzelenějším ostrovem Řecka a je také velmi dobře známý jako líhniště nádherných mořských želv – karet velkých. Nejznámější karetou na ostrově je letitý, přes metr velký želvák Sotiris, žijící převážně v Laganaském zálivu. Zde se mu dostává vydatného přikrmování od rybářů vracejících se z ranního lovu a zároveň tam při dobré náladě pózuje nadšeným turistům. Sotiris vám nyní bude odpovídat na vaše nejčastější zvídavé otázky, týkající se extra panenského olivového oleje Aristeon:

Pochází extra panenský olivový olej Aristeon opravdu z ostrova Zakynthos?

Želva Sotiris odpovídá:

Ano, extra panenský olivový olej Aristeon pochází 100% jen z ostrova Zakynthos, olivy jsou vypěstovány v zemědělské lokalitě Lithakia nebo v kopcích nad ní a na stejném místě i vylisovány. Vím to velmi dobře, protože jsem se vylíhnul nedaleko odtud, na pláži Kalamaki a je mi už víc než 50 let. Želva už za tu dobu něco vypozoruje… :-) Navíc se Aristeon pyšní ochrannou známkou geografického původu PGI, která se uděluje jen výjimečným lokálním výrobkům s přísnou kontrolou původu.

 

Jaké druhy olejů značka Aristeon zahrnuje?

Želva Sotiris odpovídá:

Olivový olej Aristeon se lisuje jedině a pouze ve kvalitě extra panenské, jiná se v tomto rodinném lisu ani nevyskytuje. V současnosti je nabízeno šest druhů: extra panenský, extra panenský nefiltrovaný, bio extra panenský, extra panenský s česnekem, extra panenský s citronem a extra panenský s hořkým červeným pomerančem. Ten je v Řecku známý jako Neratzi.

 

Jaký je rozdíl mezi extra panenským a bio extra panenským olivovým olejem Aristeon?

Želva Sotiris odpovídá:

Vidím, že vy lidé jste přemýšlivá stvoření. Odpověď je velmi jednoduchá – většina olivovníků musí být postříkána prostředkem proti agresivním olivovým muškám, které v průběhu zrání olivy nabodávají svými sosáky a tím je ničí. Nebýt postřiku, tak si oleje moc neužijete. Malou část olivovníků ale lidé v Lithakii neošetřují tímto moderním prostředkem a na ochranu úrody používají méně účinnou starší metodu misek s medem a pásů potřených medovou směsí, kam se mušky nalákané sladkou vůní nalepí. Výsledkem je menší úroda a vyšší náklady, ale bio olej z těchto oliv získává certifikát kvality od organizace dohlížející na bioprodukty D.I.O. Ta dohlíží na celý postup výroby a tím pádem i na výrobu klasického extra panenského oleje, ten ale bio známku kvůli postřiku získat nemůže.

 

Ochutnali jsme česnekový, citronový i pomerančový olej a všechny byly úžasné. Když jsme se je pokoušeli vyrobit doma z klasického extra panenského oleje, tak jsme se ale k jejich chuti ani zdaleka nepřiblížili. V čem je to tajemství?

Želva Sotiris odpovídá:

To mi také dlouho vrtalo hlavou, jak to, že mají tak vynikající chuť. A když se jednou paní Athéna Chaikali, úžasná dáma z tohoto rodinného lisu, přišla vykoupat do moře, tak jsem se jí na to zeptal. Prozradila mi, že základ té chuti spočívá v tom, že se do extra panenského oleje nepřidává nic umělého, ale jde přísně jen o uvedené velmi čerstvé ingredience – česnek, citron či hořký pomeranč Neratzi. Suroviny jsou navíc pěstovány přímo v lokalitě bez zbytečného hnojení a s obrovskou péčí. To umožňuje v případě citronu a pomeranče použít celý plod i s kůrou, což dává základ té nádherné intenzivní chuti a vůni. Česnekový olej je naopak vyhlášený pro svou delikátní vůni a chuť, bez známé problematické štiplavosti, za kterou vděčí pečlivému technologickému postupu a přesnému dávkování česneku. Tím pádem je vhodný i k použití přes den, aniž způsobí jakékoliv společenské faux pas a přitom pokrm provoní a doslova pozvedne na vyšší úroveň.

 

Co vlastně jméno Aristeon znamená, pokud tedy vůbec něco?

Želva Sotiris odpovídá:

To je moc zajímavá otázka. I když jsem už letitá želva, tak nepamatuji dávné časy, kdy staří Řekové věřili ve své božstvo počínaje Diem, Hérou, atd. Ale do pravoslavné současnosti se staré pověsti promítají mnoha způsoby a extra panenský olivový olej Aristeon je toho jen dalším důkazem. Je totiž pojmenován po bohu jménem Aristeos, synovi boha Apollona a nymfy Kyrini. Vášnivě se věnoval šlechtění olivovníků, vinné révy a včelařství a tato umění pak předával lidem, kteří jeho jméno stále nezapomněli…

 

Olivový olej Aristeon se prodává v plechovkách, není to oproti skleněným lahvím nebezpečné?

Želva Sotiris odpovídá:

Naopak, plechovky přinášejí velké množství výhod. Jsou lehčí, skladnější, nepropouštějí sluneční záření, které je pro olivový olej extrémně škodlivé, při nárazu se maximálně zdeformují, ale nerozbijí a ještě se chlubí krásným designem s vrakem lodi – neoficiálním znakem ostrova Zakynthos. Obava týkající se zdravotní závadnosti nebo ovlivnění chuti není na místě, protože tento způsob balení se používá po desetiletí jak pro olivový olej ve větším balení (např. pro restaurace) , tak i pro jiné potraviny bez nejmenších problémů. Tento moderní způsob přináší mnoho výhod a proto na něj postupně přechází stále více producentů olivového oleje.

 

V nabídce je také olivové mýdlo. K čemu je vlastně dobré?

Želva Sotiris odpovídá:

Protože se vy lidi, na rozdíl od nás želv, musíte často mýt, tak vaše pokožka trpí vysušováním průmyslovými mýdly, sprchovými gely a jinými přípravky. Naštěstí existují i lepší způsoby mytí, které kůži nenamáhají, ale naopak se jí snaží pomáhat – např. používání kvalitního čistě přírodního mýdla z olivového oleje. Nejlépe z takového, které neobsahuje žádná přidaná barviva ani parfemace. Mýdlo z olivového oleje Aristeon takové parametry splňuje a proto je ideální k péči o citlivou pokožku obličeje, dekoltu, pro děti, apod. Vynikající je i na podrážděnou pokožku, pro lidi s vyrážkami či ekzémy nebo lupénkou, ale i pro běžné mytí. A nezapomeňte, olivová mýdla a olej používaly v minulosti i Helena Trojská nebo Kleopatra...

 

Proč nejsou ochucené olivové oleje Aristeon na originálním logu označené jako extra panenské?

Želva Sotiris odpovídá:

Na to existuje jednoduchá odpověď. Protože vy lidé si moc rádi vytváříte ministerstva a úředníky. Tak si jednou úředník na řeckém ministerstvu zemědělství vymyslel, že jakmile se do extra panenského olivového oleje přidá ještě nějaká ingredience, tak už to není extra panenský olivový olej. Proto je nemožné v Řecku najít ochucený extra panenský olivový olej, i kdyby parametry splňoval s velkou rezervou, jako je to u olivových olejů Aristeon. Ale jak jsem již zmiňoval dříve, oleje Aristeon se ani jiné než extra panenské nelisují.

 
 
 

Martin Slezák, Starobylá 1012/12, Praha 11, 14900
+420 601 20 30 50, martin@aristeon.cz

Copyright © 2018 Aristeon CZ, All rights reserved